2015. július 28.
Sziget Fesztiválköztársaság – Még több nemzetközi sztárral
Az idei évben a megszokotthoz képest egy héttel később lesz a Sziget. A szervezők azért döntöttek így, hogy a nemzetközi sztárcsapatok könnyebben beilleszthessék a programjukba a fesztivált – mindennek az eredménye pedig egy nagyon ütős zenei program lesz. A Sziget ezúttal 2014. augusztus 11. és 18. között várja lakóit – sok-sok újdonsággal és látványosságokkal.


Az időpont változásra azért volt szükség, mert így a Sziget nem esik egybe a nagy amerikai és japán fesztiválokkal, és így könnyebb elcsábítani a nemzetközi sztárcsapatokat a Hajógyári-szigetre. A terv pedig úgy tűnik, hogy bevált, ugyanis olyan neveknek örülhetünk idén, mint amilyen a Queens of the Stone Age, The Prodigy, a Macklemore & Ryan Lewis, az Imagine Dragons, a Bastille, a Skrillex, a Placebo, Lily Allen és The Kooks, és ha minden igaz, akkor a The 1975, a Manic Street Preachers és az Outkast is hangulatba hozza majd a szigetlakókat.
 
Újdonság az is, hogy idén már a nulladik nap is teljes értékű nap lesz, koncertek sokaságával (többek között a Ska-P, az Anti-Flag és a Queens of the Stone Age is fellép). Idén először egy látványos Opening Show is befigyel a nulladik napra, amit Deadmau5 celebrál. Lesz persze záróbuli is, tűzijátékkal, lézershow-val és Calvin Harris-szel.
 
Ilyen méretek mellett a családias hangulatot nehéz hozni, a szervezők mégis igyekeznek idén nagy hangsúlyt fektetni a közösségi életérzésre. A Sziget Közösségi Kert a Woodstock fílinget felidézni kívánó Tábortűz Színpad, a Sziget Beach és a romkocsma negyed is építi a közösség erejét. Olyan gigantikus megmozdulásoknak is részese lehetsz, mint amilyen a látványos Color Party, Lufi Party és strandlabda Party – ezek voltak már tavaly is, de idén még Buborék és Zászló Partyval is készülnek a szervezők.
 
Az elektronikus zene kedvelői is örülhetnek, ugyanis ebben az évben a műfaj legnagyobb sztárjai a Nagyszínpadon lépnek majd fel, és az A38, a legnagyobb fedett helyszín a hajnali órákban szintén elektronikus zenei programmal készül – világsztárok is bőven akadnak közöttük.
 
Az idei év nagy újdonsága, hogy a korábbi Világzenei Színpad, a Roma Sátor, az Afro-Latin Színpad és a Hungarikum Falu összeolvad úgymond, és Világfalu néven színesíti a fesztivált. Idén először lesz Európa színpad is, ami a korábbi Holland, illetve Mambo (olasz) színpad szerepét veszi át, de kiegészül egyéb országok előadóival is.
 
Izgalmas újdonság lesz az Egyetemek Utcája is, ahol a hazai egyetemek kapnak bemutatkozási lehetőséget, és a külföldi diákok számára igyekeznek vonzóvá tenni a magyar egyetemeken és főiskolákon történő tanulást.