2014. június 04.
5 szerethető fővárosi art café
A művészet és a kávézók hangulata sosem állt távol egymástól, az utóbbi években mégis egyre népszerűbbé válnak az art cafék, ahol kulturális programok sokasága elegyedik a beülős helyek hangulatával. Az art cafék ideális helyek ihletgyűjtésre, össznépi filózgatásokra, de akkor is, ha simán csak vágysz egy kis kultúrára. Írásunkban 5 szerethető budapesti art cafét mutatunk be.A művészet és a kávézók hangulata sosem állt távol egymástól, az utóbbi években mégis egyre népszerűbbé válnak az art cafék, ahol kulturális programok sokasága elegyedik a beülős helyek hangulatával. Az art cafék ideális helyek ihletgyűjtésre, össznépi filózgatásokra, de akkor is, ha simán csak vágysz egy kis kultúrára. Írásunkban 5 szerethető budapesti art cafét mutatunk be.
A Bartók Béla úti Moha Kávéház és Kultúrtér a hét majdnem minden napján kulturális programokkal vár – és nem mellesleg ez Budapest első növényfalas kávéháza is. A Moha otthont ad jazz és komolyzenei koncerteknek, képzőművészeti tárlatoknak, de irodalmi estek és Godot Filmklub is szellemi magasságokba röptet, miközben szürcsölgeted a ház valamelyik kávékülönlegességét. A mézes-habos latte macchiató, a pikáns chillis és a mentás kávé is sok jót sejtet.


Kép forrása: Moha Kávéház és Kultúrtér
 


Alternatív és diákszínházként is működik az Üllői úti Zöld Macska Diákpince, ami fellépési és próbalehetőséget is biztosít a színjátszóknak. Ez pedig jó hír a hely látogatóinak is, akik így izgalmas alternatív, amatőr és diákszínházi produkcióknak lehetnek szem- és fültanúi.  Mindezt izgalmas kávé és „kakajó”-kompozíciók, vagy éppen turmixok társaságában, de kreatív töltelékekkel turbózott óriáspalacsinták is kedveskednek az ízlelőbimbóknak.


Kép forrása: Zöld Macska Diákpince
 

Kertmozi, koncertek, zenés-táncos programok és kiállítások szépítik meg az életet a Tranzit Art Caféban, amely kellemes, fiatalos hangulatával sokak kedvencévé vált. A Tranzit Téged is igyekszik bevonni az alkotásba, többek között árnyjáték-készítő pályázattal, festőiskolával és táncestekkel. Ínyencfalatok és jófajta kávék teszik még emlékezetesebbé az itt eltöltött órákat.
A Szatyor Bár és Galéria zenei, irodalmi, képzőművészeti és más társművészeti programokkal zsúfolt klubként színesíti a Bartók Béla utat. Az itt működő galéria mellett is sok-sok progresszív művészeti program várja a betérőket. Már maga a hely is egy művészeti alkotás, ugyanis egy 15 fős művészcsoport keze munkáját dicséri. A 2010 óta működő hely további különlegessége nevének története: Karinthy Frigyes nevezte el a szomszédságban működő régi Hadik Kávéház pincehelyiségében működő éjszakai klubot Szatyor Bárnak.

Kép forrása: Szatyor Bár és Galéria
 

A Ráday utca elején található Púder Bárszínház és Galéria belső kialakítása is művészek keze nyomát dicséri, így a hangulat itt is adott. Az igényes vendéglátás mellett a kultúrának és a művészeteknek teret adó térként a zene, a mozgásművészet, az irodalom és a stúdiószínház is helyet kap itt.


Kép forrása: Púder Bárszínház és Galéria