2014. július 10.
Várjátékok Magyarországon – A lovagi tornától a sólyomröptetésig
Korhű öltözetek, lovas bemutatók, sólyom röptetés, középkori zene – a várjátékok hangulata semmihez sem fogható. Hazánkban szerencsére sok a vár, és országszerte történelmi környezetben élheted át a várjátékok különleges hangulatát.

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékoknak 2014. július 11. és 13. között lehetsz részese. Ahogy 1335-ben, úgy most is szemtanúja lehetsz annak, ahogy Károly magyar király vendégül látja a cseh királyt, fiát, a morva őrgrófot és a lengyel királyt – ezzel pedig hatalmas lovagi torna veszi kezdetét. A fejedelmek pompás menete többek között vitézekből, apródokból, mesterekből és vásári komédiásokból fog állni. A rendezvényen lesz még íjász- és solymász bemutató, várostrom, lovas párviadal, borudvar és kosztümös élő sakk is.


Kép forrása: jegy.hu

Hetedik alkalommal rendezik meg a Pilisborosjenői Várjátékokat 2014. szeptember 5-én és 6-án. A program történelmi vonulataként lesz rovásírás tanítás, lovagoltatás, baranta bemutató és íjászat, a kicsik pedig az aprók bástyáján és a népi játszótéren is kifejezetten jól érezhetik majd magukat. A rendezvény péntek napján ROM koncertekre bulizhatsz, a Dizzy Effort és a Paumekerry együtteseknek hála, a szombat pedig a kicsik örömre az Alma zenekarral indul. A Kaláka és Dumaszínház is színesíti a programkínálatot.

A XVII. Cseszneki Várjátékok egynapos lesz, de ütős: 2014. augusztus 2-án élhetitek át az élményt. A kicsik és nagyok is kipróbálhatják magukat a lovagi hétpróbán, ahol a Cseszneki Vár Bajnoka címért megy a hősies küzdelem. Lesz még várostrom, tárogató muzsika, középkori táncbemutató, harcbemutató, népi játékok és patkódobálás is.
 

Kép forrása: programturizmus.hu

Hihetetlen gyönyörű panoráma tárul elénk a Balaton-felvidék egyik tanúhegyéről, a Csobáncról. A hegy tetején megmaradt várral együtt ez a lehető legszebb környezetet teremti meg, amit csak egy várjátéknak el tudunk képzelni. Itt rendezik meg 2014. július 11. és 13. között a XI. Gyulaffy Napok Csobáncért nevű hagyományőrző program egy részét. A várhoz fellátogatók megismerhetik a vár és a környék történetét - a hősies védők legendájával együtt, az odavezető úton pedig ízelítőt kaphatnak a történelmi borvidék boraiból. A rendezvény többi programját a közeli településen, Gyulakesziben tartják. Itt középkori forgatag kelti majd életre az 1500-as évek török kori Magyarországát, megelevenednek kihalóban lévő mesterségek, és az őshonos magyar haszonállatvásár hangulatát is átélhetjük. A gasztrománok is örülhetnek, ugyanis ízelítőt kaphatnak a török és magyar konyha finomságaiból.

A Végvári Vigasságok Eger – és az ország - egyik legjelentősebb történelmi fesztiválja, amelyet 2014. augusztus 15. és 17. között rendeznek meg. Várostrom, vitézi próbák, haditorna bemutatók és koncertek színesítik a programot, amely visszarepít a várvédők korába. A hangulatot gólyalábasok és hastáncosok is fokozzák. A gyerekek a Történelmi játszóházban élhetik át a végvári élet mivoltát.

Augusztus 16-án és 17-én vár mindenkit a XV. Középkori Forgatag Diósgyőr várában. A rendezvénysorozat a vár fénykorát, a XIV. századot idézi fel. Látványos lovagi tornák, kolduló barátok, hetyke szépasszonyok, zenészek, mutatványosok, mesteremberek és vásári komédiások is segítik a régi idők megidézését. A középkori étkek és csodás nedűk pedig a középkor gasztronómiai vonatkozásaiba engednek betekintést.


Kép forrása: hellomiskolc.hu