2014. június 04.
Az 5 legjobb fővárosi strand – Nagyvárosi csobbanás
A tikkasztó nyári napokon a városokban többnyire a klimatizált terek, besötétített szobák, hatalmas adag fagylaltok és limonádék  jelentik a megváltást, de emellett üde színfoltként befigyel egy-egy kellemes strandolás is. Írásunkban rövid összefoglalót kapsz Budapest legklasszabb strandjairól.
Ha Budapest és strand, akkor legtöbbünknek a margitszigeti Palatinus jut eszünkbe először. A közel 100 éve működő fürdő teljesen megfelel a mai kor igényeinek: hullámmedence, nyakzuhany, víz alatti masszázs és egyéb beépített élményelemek sokasága várja itt a lazulni vágyókat Ha az úszás mellett egyéb sportokkal is kiegészítenétek a strandolást, akkor röplabda és tengóplya, pingpongasztalok és két focipálya is a rendelkezésetekre áll. A kicsik a 2 gyermekmedencében és a játszótéren adhatják át maguknak a strandolás felhőtlen örömeinek.


Kép forrása: Palatinus strand
 
Gyönyörű faóriások között terül el a Római Strandfürdő, amelynek különlegessége az izgalmas csúszdapark. A 120 cm-nél magasabb lurkók és a felnőttek kipróbálhatják az adrenalinszint-emelő rafting, turbó és kamikazee csúszdákat, a kicsik pedig a családi és gyermekcsúszdából csobbanhatnak nagyokat a hűs habok közé. A csúszdák mellett úszó-, gyermek-, és strandmedence is emeli a fürdő fényét, csakúgy, mint a víz alatti pezsgések, a szauna és a gőzkamra. A Római Strandfürdő egyébként a rómaiak idején már forrásként működött, Mátyás király idejében pedig kórházat is kialakítottak itt. A mai értelemben vett strand pedig 1930 óta várja a csobbanni vágyókat.
 

Kép forrása: Római Strandfürdő

Sodrófolyosó, pezsgőágy, whirlpool, nyakzuhanyok és tocsogós napozok csábítják a strandolás szerelmeseit a Dagály Strandfürdőbe, ahol gyermek-, termál-, ülő-, élmény-, és oktatómedencék is működnek. Itt nem kell parázni a vízhőmérsékleten, ugyanis válogathatsz a különböző vízhőfokú medencék között. A gombamedencében és a vese alakú medencében a tengerpart zúgását utánzó egyedi koncentrikus hullámokat keltő hullámgépek is működnek, így akár egy nyári délutánon is – kis túlzással – az Adrián érezheted magad.


Kép forrása: Dagaly Strandfürdő
 
Közel másfél évszázada várja a fürdőzőket a főváros legrégebbi strandja, a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda, amelynek legfőbb érdekessége, hogy egy hegyoldalba épült, így a medencék nem síkban, hanem lépcsőzetesen helyezkednek el. Gyermek-, úszó- és strandmedence várja itt a kikapcsolódni vágyókat – ráadásul nyáron reggel 7 órától, így akkor sincs gond, ha a meló előtt szeretnéd magad lelazítani egy csobbanással, vagy éppen leúsznál néhány hosszt felfrissülésként.


Kép forrása: Csillaghegyi Strandfürdő
 
A Csepeli Strandfürdő kellemes családi strandolások terepe lehet. A parkosított környezet, a csúszdák és az élményelemek mellett a kedvezményes gyermekbelépők is meghozzák mindehhez a kedvet. 3 éves korig ugyanis ingyenes a belépés, a Csepelen élő 18 év alatti gyerekek pedig minden hónap utolsó péntekén strandolhatnak ingyen a fürdőben.  Bizarr ötletnek tűnhet, de van, amikor kifejezetten jól jöhet, hogy fürdőruha kölcsönzésre is van lehetőség a fürdőben, így semmi sem áll az utatokba, ha spontán ötletként merül fel a strandolás gondolata. A fürdő területén az 1930-as évek óta működik strand – bár ekkor még a Dunában lehetett pancsolni, de a vízminőség romlása miatt ez a lehetőség megszűnt. A hatvanas években azonban termálvizet találtak itt, aminek örömére gyorsan meg is építették a Csepeli Strandfürdőt.


Kép forrása: Csepeli Strandfürdő