Szabadidő
Utolsó frissítés: 2013-10-21 Faninfo Partner

Messzelátó Egyesület

Környezetvédelmi szervezet,

Ars Poetica

Az egyesület nem csak a hulladékát hasznosítja újra saját fejlesztésű recycling termékek formájában, mint papírtányér, vasalt bevásárló táska, ajakír kupakokban stb. Irodánk összes bútora, számítástechnikai eszköze újrahasznosított, felújított eszközökből áll. A munkatársak kerékpárt vagy tömegközlekedést használnak. Ruháik zöme turkálóból érkezik. Rendszeresen tartunk növény és ruhacsereberét. Helyi élelmiszereket vásárolunk piacról, helyi termelőktől, amelyet sokszor együtt főzünk és eszünk meg. Fontosnak tartjuk, hogy nyitott, társadalomra és környezeti problémákra érzékeny közösséget építsünk a Messzelátó köré. Külön figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű fiatalokra, akik ránk lelnek. Van köztük nevelőotthonban nevelkedett fiatal, nehéz sorsú roma, autista programozó.
Nyitott, érzékeny társulat vagyunk. 20 fő taggal és 700 önkéntessel.

Bemutatkozás

A 1999 óta működő Messzelátó Egyesület a természetvédelem, környezetvédelem, oktatás és a kultúra területén munkálkodik olyan sokszínű, értékközpontú, fenntartható társadalom megvalósítása érdekében, amely emberi léptékű, nyitott, és öntevékeny közösségek együttműködésén alapszik. Az Egyesület fő céljai:
- Természetvédelmi és környezetvédelmi ismeretek terjesztése különböző rendezvények, táborok, oktatási programok, előadások, összejövetelek, kirándulások szervezésével.
- Az önkéntesség kultúrájának (önkéntes munka) mint érték, a társadalom építőköve széleskörű terjesztése.

Az Egyesület idén is a „Fenntartható városi lét” témáját tűzte ki zászlajára. Programjaink, képzéseink azóta többnyire e téma köré épülnek. Többek között a hagyományos, vidéki életmód városban is alkalmazható elemeit tanuljuk és tanítjuk, mint például a szappan-, és sajtkészítést (lásd Zöld Otthon Akadémia). A háztartásokban könnyen meghonosítható környezetvédelmi tevékenységeket is népszerűsítünk kreatív ötleteinkkel és termékeinkkel. Ilyenek például az újrahasznosított hulladékból készült használati tárgyaink, vagy az egészségünkre káros vegyi anyagokat kiküszöbölő saját készítésű organikus kozmetikumaink, és tisztítószereink. Emellett a helyi termékek népszerűsítését, és az egészséges életmódra nevelést is fontos feladatunknak tekintjük (lásd 50 kilométeres diéta és Szatyor Bevásárló Közösség).

Továbbra is részt veszünk a Fiatalok Lendületben programban, mint EVS küldő és fogadó szervezet, valamint ifjúsági cserékben is jelen vagyunk.

1085 Budapest Rökk Szilárd utca 11 3/19
+36 1 785 6978
+ 36 30 252 6437
egyesulet@messzelato.hu
Faninfo tipp
Családoknak
Gyerekeknek
Egyetemistáknak/főiskolásoknak
Nemzetiség: magyar

Alapítás éve: 1999

Adó 1%-a felajánlható 18382244-1-42

Nonprofit szervezet

Programok