SzabadidőBarlangLabirintus
Utolsó frissítés: 2013-06-24 Még nem partner - Hogy lehetsz Faninfo Partner?

Budavári labirintus

Barlang, Labirintus
A Labirintus barlangjait több százezer éve használták elődeink. A Vértesszőlősön feltárt előemberi leletekkel egyidős, 350 000 éves kő- és kavicseszközök maradványai jelzik, hogy már az előember is használta a barlangokat. Valószínű, hogy később az ősemberek számára is lakhelyül, menedékül szolgáltak a Labirintus barlangjai.
A 11–12. században a Várhegyen élt emberek a Labirintusban összegyűlt vizeket kürtők építésével hasznosították, kutakat alakítottak ki. A házaikat is a barlang-kutakhoz igazodva építették.
A királyi székhellyé alakuló Buda gyarapodó lakosai nemcsak víznyerésre használták a Labirintust, hanem terményeiket – bort, élelmiszereket, stb. tároltak a barlangpincékben. Ennek érdekében a Labirintus barlangjait bővítették, közéjük átjárókat vájtak, a kibányászott követ pedig hasznosították.
A Labirintus menedékül is szolgált a gyakori tűzvészek és háborúk idején. Évszázadok során számos legenda keletkezett a Labirintus használatáról. Például a hódító törökök elásott kincseiről, a budai pasák befalazott, megunt háremhölgyeiről, titokzatos szellemek rejtekhelyeiről. Az idők folyamán a barlangok elfelejtődtek, viszont Buda növekedése miatt egyre többször fordult elő az utcák beszakadása, károsodtak épületek, különösen a 19. században. A károkat megelőzendő, több helyen törmelékkel töltötték fel az üregeket, barlangokat.
A barlangrendszer módszeres kutatása csak az 1930-as években kezdődött meg Kadič Ottokár barlangkutató irányításával. 1935-ben látogathatóvá tették a barlangpincék egy részét. A II. világháború (1939–1945) előtt óvóhelyet alakítottak ki a Labirintus területének nagyobb részén. Újakat is megnyitottak és összekötötték a többivel, megerősítették a barlangpincék felületét. Így alakult ki a Nagy Labirintusnak nevezett barlangpince-rendszer. A háború alatt Sziklakórházat is létesítettek a barlangban. A harcok idején bombatalálat sújtotta a Városházát, a Labirintus bejárata is megsérült. A háború végén a kiállítási anyag elkallódott. Az 1950-es években – a hidegháborús helyzet miatt – újabb bővítési és megerősítő munkákat végeztek, melynek nyomán egy szigorúan titkos, 4 kilométert meghaladó óvóhely labirintus alakult ki a Budavári negyedben. A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat 1961-ben – az eredeti bejáratnál – a Nagy Labirintus egy részét megnyitotta a látogatók előtt. Barlangtani Múzeumot alakítottak ki.
Elérhetőségek
1014 Budapest
Úri utca 9
Megközelíthetőség:
Deák tér vagy a Széll Kálmán tér felol 16, 16A, 116-os busszal, leszállás a Dísz térnél vagy a Szentháromság térnél.
Nyitva tartás
Hétfő10:00 - 19:00
Kedd10:00 - 19:00
Szerda10:00 - 19:00
Csütörtök10:00 - 19:00
Péntek10:00 - 19:00
Szombat10:00 - 19:00
Vasárnap10:00 - 19:00
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek
Csoportos
Készpénz
Belépők
Felnőtt belépőjegy
2000 Ft
Diák$Nyugdíjas$Pedagógus
1500 Ft
Gyerek (12éves korig)
600 Ft
Idegenvezetés
5500 Ft

Fogyatékkal élők részére ingyenes
Nyitás éve: 1961
Egyéb lehetőségek
  • Idegenvezetés
  • Borkörút, Kiállítások, Kőtár, Rendezvények, Vetítő helyiség, Gyerekzsúrok, Konferenciák, Étterem
Faninfo tipp
Egyedül
Pároknak
Családoknak
Baráti társaságoknak
Tanulóknak
Korosztály: 3-
Parkolás
Utcai parkolás lehetséges
Étel, ital
Étterem
Alkoholos ital
Programok