2014. június 04.
Szabadtéri színházak országszerte
Színházi élményeinket jellemzően zárt terekben gyűjtjük be, nyaranta azonban lehetőség van arra is, hogy kint a szabadban adjuk át magunkat a kultúra eme műfajának. A kinti atmoszféra, a szabad levegő, a külvilág és a színház különös kontrasztja egyediséget kölcsönöz a szabadban bemutatott produkcióknak. Így ha még nem éltél át ilyesmit, akkor épp itt az ideje, hogy kipróbáld. Írásunkból megismerheted az ország legnagyobb szabadtéri színházait.


A Margitszigeti Szabadtéri Színpad 1938-ban épült fel, majd a második világháború után 1949-től várta ismét a közönséget. Azóta hosszabb-rövidebb szünetekkel ugyan, de működik a ország egyik legjelentősebb szabadtéri színpada. Nyaranta izgalmas színházi előadásokkal és zeneművekkel várják itt a nagyérdeműt. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad a Budapesti Nyári Fesztivál helyszíne is. 2013-ban, illetve 2014-ben nagyobb lélegzetű felújításon is átesett, így még profibb feltételek mellett várja a nézőket. Különlegesség, hogy 2013. augusztus 20-án, az 1885-ös ősbemutató óta először itt láthatta a közönség Erkel Ferenc István király című operáját nagyszínpadi rendezésben. A 2014-es szezonban többek között a Hamlet, az Aida és a My Fair Lady is szórakoztatja majd a színpad közönségét.


Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Kép forrása: I love Margitszigeti & Városmajori Szabadtéri Színpad)

A Városmajorban már az 1780-as évektől kezdve rendeztek mulatságokat, a mai Városmajori Szabadtéri Színpad azonban „csak” 1952-ben épült fel. A Buda egyik népszerű parkjában működő színpad 800 fő befogadására képes, és változatos repertoárral várja nyaranta a nézőket. Zenés és prózai darabok, vígjátékok, komoly- és könnyűzenei koncertek és gyermekelőadások is rendszeresen porondra kerülnek. Az előadások általában este 8 órakor kezdődnek, a matiné darabok pedig délelőtt fél 11-kor. 2013-ban rendezték meg először ezen a néven a Városmajori Színházi Szemlét, ahol a nem budapesti színházak aktuális évadának legjobb szórakoztató előadásait láthatta a közönség. Az idei szezonban többek között A király beszéde, a Piszkos Fred, a kapitány és a  Mágnás Miska című darabokat láthatod majd a Városmajori szabadtéri színpadon, zenei élményekről pedig Vásáry Tamás és a Budapest Bár is gondoskodik.

Három gyönyörű platánfa által övezett területen, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratával szemben alakították ki az Interaktív meseszínpadot, ami nyaranta a kicsik nagy örömére gyerekelőadásokkal és bábjátékokkal várja a családokat. Az itt bemutatott produkciók egy részesek, és mintegy 40-50 percesek. Az egyébként ingyenes előadások után közös játék, bábozás, éneklés, tánc és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket. A programok szombatonként délelőtt fél 11-kor kezdődnek.
 


Nyaralás közben is átélheted a szabadtéri színház élményét – legalábbis, ha éppen a magyart tenger partján tengeted a szabadságod. A Kultkikötő - Balatonföldvári Szabadtéri Színpad olyan produkciókkal vár a 2014-es szezonban, mint az Amadeus Kulka Jánossal és Keresztes Tamással, a Római vakáció vagy éppen a Páratlan páros. A gyerekek örömére többek között Lúdas Matyi, Csizmás Kandúr, Pinokkió és Babszem Jankó története is megelevenedik a színpadon.

A Szegedi Szabadtéri színpad sok évtizedes történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztésén esik át az idei évad előtt. A nézőtér ennek eredményeképp 180 fokban elfordul, és a gyűrűs forgóval rendelkező színpad jóval több lehetőséget ad majd, mint korábban. A helyszín ad otthont a szegedi Szabadtéri Játékoknak, amely idén olyan művészeket hoz el Szegedre, mint amilyen Szabó Győző, Bodrogi Gyula, Szulák Andrea, Détár Enikő, vagy éppen Gálvölgyi János. Többek között a Háry János, a Csárdáskirálynő, a Mamma Mia! És az Elfújta a szél is színesíti a nyári fesztivált.


Szegedi Szabadtéri Játékok, Dóm tér (Kép forrása: hungaryhealthcenter.com)