2014. június 23.
Nyári fesztiválok 2.- Bulizd végig a júliust!
Egyszerre 2-3 helyen is simán meg kellene jelenned ahhoz, hogy végigbulizhasd Magyarország összes júliusi fesztiválját. Mivel az osztódás csak az amőbáknak adott, így választanod kell, hogy mikor hova is menj partyzni. Cikkünkkel ebben kívánunk segíteni, zenei műfajok szerint csoportosítva mutatjuk be a legnagyobb júliusi bulikat.

 


A júliusi fesztiválok legjei

Legzöldebb: A Bánkitó Fesztivál, amelynek középpontjában a újrahasznosítás és a környezetvédelem áll.

Legkaméleonabb: Az EFOTT, ami minden évben más helyszínen vár.

Legvizesebb: A Sound, hiszen a helyszíne konkrétan egy szabadstrand.

Legöregebb: Az EFOTT, 1975-ben rendezték meg először.

Legmultikultibb: A Spirit Base, amely 3 ország határán árasztja a bulit.

Legzúzósabb: A Rockmaraton. Hörgésre felkészülni!

Leghosszabb: A Művészetek Völgye 10 napon át tart.


Vegyes felvágottak

A hazai fesztiválok egyik nagy öregje, a VOLT idén 22. alkalommal népesíti be a soproni LŐVÉR kempinget, ez alkalommal július 2. és 6. között várja lakóit az European Festival Awards-on a 10 legjobb közepes méretű fesztivál közé választott rendezvény. A VOLT fesztivál legnagyobb erőssége a zenei kínálat sokszínűsége, az elektronikus zene és a pop mellett a rock, a metál, a jazz, a folk és a világzene is helyet kap a színpadokon, illetve a sátrakban. Olyan világsztárok koncertjeire bulizhatsz, mint amilyen a Morcheeba, a Volbeat, vagy éppen az MGMT, de a hazai sztárfellépőkben sem lesz hiány.


 

Az EFOTT még a VOLT-hoz képest is túlkoros: 1975-ben rendezték meg először. A fesztivál különlegessége, hogy évről évre más-más helyszíneken tarol, ezúttal Miskolctapolcán vár mindenkit, július 15. és 20. között. A kilencvenes évek legnagyobb pop bandái is fellépnek itt, de hip-hop, pop, rock és elektro zenékre is rophatod. Érdekesség, hogy idén először önálló színpadot kap a hip-hop műfaja, ahol az elmaradhatatlan Animal Cannibals és a Hősök mellett fellép például a Halott Pénz és a Siska Finuccsi is. Egy kis nosztalgiára is lesz mód az EFOTT-on, ahol fellép Mr. President, a Brooklyn Bounce, Haddaway és a Vengaboys is.
 A nagy brand-ek és márkák nyomokban sem lelhetők fel a Bánkitó Fesztiválon, ehelyett inkább a zöld gondolkodás, a családias hangulat, a kulturális, zenei és családi programok sokasága ette be magát a Nógrád megyei Bánki tó partjára. Idén július 17. és 19. között adhatod át itt magad a felhőtlen kikapcsolódásnak. Az idei fesztivál keretében rendezik meg az I. Bánki Nyári Tárlatot, amin  olyan alkotásokat láthatsz majd, amik az ember és a táj kapcsolatára kérdeznek rá a 21. század társadalmi viszonyai között.
 

Elektronikus zene

Zamárdi az elektronikus zene kedvelőinek Mekkájává vált az elmúlt években – ami nem is csoda, ugyanis a Balaton Sound a hazai nemzetközi sztár DJ-k igazi kavalkádját hozza el a tóparti településre. Idén július 10. és 13. között adhatod át magad a fergeteges party-hangulatnak, olyan fellépők társaságában, mint amilyen a diszkóforradalmat kiváltó aktuális kedvenc, a Disclosure, a techno keresztapja, Sven Väth, Nagy-Britannia legizgalmasabb drum'n'bass zenéjét produkáló bandája, a Rudimental, az amerikai DJ, Dillon Francis, de sok jót ígér a két bécsi elektronikus zenész, Reinhard 'Camo' Rietsch és Markus 'Krooked' Wagner zenei projektje is. És mivel mindig jól jön egy kis hazai is, így egyebek mellett az Irie Maffia, a The Carbonfools, a Punnany Massif és a Brains számaiban is lesz módod gyönyörködni. A Balaton Sound fényét emeli az is, hogy a bulizást és a strandélményt itt egyszerre élheted át.


 
Nemzetközi fesztiválélményben lehet részed a Spirit Base Festivalon, amelyet Magyarország, Szlovákia és Ausztria határán, Rajkán, a Duna egyik szigetén rendeznek meg – ezúttal július 3. és 6. között. A fesztivál az elektronikus zene műfajában dübörög, olyan fellépőkkel, mint az Atma, az Aerospace, a Loud, a Zombie Scream, vagy éppen az Amras. A bulizást itt is összekötheted egy-egy laza strandolással.


 

Rock, metál

Július 8. és 12. között vár egy jó kis zúzásra a Rockmaraton, ami garantáltan diszkómentes, és minden napján hajnali 5-ig bulizhatsz élőzenére. A helyszín a Pécstől 5 kilométerre található Malomvölgyi Arborétum lesz. A fesztiválon tobzódhatsz a rock és metál műfajaiban, itt lesz például a svéd power metal nagyágyú, a Sabaton, de a Sepulturára is pogózhattok. Fellép még többek között a Depresszió, a Road, az Ossian, Deák Bill, a Picsa, a Rómeó Vérzik, a Lord és az Akela is.
 
Az ország legfiatalabb rock és metal rendezvénye a tavalyi RockBeach névről idény átnyargalt a RockPart elnevezésre. A helyszín viszont marad Balatonszemes, így az idén július 24. és 27. között megrendezésre kerülő fesztiválon laza strandolgatásokkal vezetheted le a legzúzósabb élményeidet. Ez utóbbiról pedig olyan sztárcsapatok gondoskodnak, mint például a Behemoth, a Blind Myself, a Sex Action, a Depresszió, az Ensiferum, a Leander Rising vagy a Subscribe.
Jazz

A jazz és a világzene talaján mozogva alkot nagyot a VeszprémFest, ami a veszprémi vár egyedülálló atmoszférájában teremti meg a nívós kikapcsolódás lehetőségét – idén július 15. és 20. között. Olyan világsztárok adnak koncertet a programon, mint amilyen Vaya Con Dios, Youssou Ndour, vagy éppen Katie Melua. A program zárónapján pedig a Magyar Jazz Napja koncertsorozat keretein belül élheted át a műfaj szépségeit.


 

Reggae

Ha szívesen magadba szívnál egy kis jamaikai életérzést – sőt, igazából másra sem vágysz, akkor vedd az irányt a LB27 Reggae Camp fesztiválra, amit július 23. és 27. között rendeznek meg Hatvan városi strandján. A programon természetesen fellép a program szervezője, a Ladánybene27, mellettük pedig olyan együttesek zenéjére is pöröghetsz (vagy éppen lazulhatsz), mint amilyen Copy con, a Riddim Colony, a Medial Banana, a Tigris, a Rida Radar vagy éppen a Superior.


 

Folk


Többféle zenei műfaj is szerepet kap ugyan a Művészetek Völgyében, a leghangsúlyosabb mégis a folk, így ha éppen erre vágynál, akkor ezúttal július 25. és augusztus 3. között adhat számodra különleges örömöket Kapolcs és környéke. A Művészetek Völgyében kijelölt udvarokban a zenei és kulturális élet egy-egy képviselője saját művészetével ajándékozza meg a völgylakókat, de emellett a számukra valami miatt fontos és kedves fellépők művészetével is teljesebbé teszik a fesztivál-létet. A Kaláka Versudvar életébe például olyan visszatérő vendégek hoznak színt, mint amilyen Sebő, Sebestyén Márta, Lovasi András, a Misztrál, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Varró Dániel.