2014. november 05.
Judo-Karate Akadémia – harcművészetek egyedülálló ötvözete
2011 őszén egy merész ötlettől vezérelve jött létre a különleges Judo-Karate Akadémia, amely két  harcművészeti ág, a judo és a karate ötvözésén alapul. A karatéban a harcot állásban, a judoban pedig a földön vívják, így a két sportág meglepően jól kiegészíti egymást.
 
Kép forrása: Judo-Karate-Akadémia

Az Akadémiát Hamzsik László, és lánya, Hamzsik Nikolett alapította meg. Mindkettejük életét nagyban meghatározza a sport, és számos sikert tudhatnak magukénak a karate és a judo területén. Mindketten többszörös magyar bajnokok, Hamzsik Lászó pedig háromszoros Európa-bajnok is emellett. Az apa-lánya párost a judo és a karate ötvözéséről kérdeztük.
 
-Hogyan jutott eszükbe az ötlet, hogy kombinálják a judot és a karatét?

A két küzdősportban egy és ugyanaz a lényeg: megvédeni magunkat a támadásoktól. A különbség az, hogy míg egy karatéka elsősorban állásban küzd, addig egy judoka a földön. Rájöttünk, hogy a két sportág kombinálásával nem korlátozzuk le a gyerekek képességeit azzal, hogy csak az állásban való küzdelemben, vagy csak a földharcban jeleskedjen. Először Önvédelmi Sportegyesület néven indítottuk el a judo és a karate ötvözetét tanító és népszerűsítő szervezetünket, majd megtaláltuk önmagunkat, és megszületett a Judo-Karate Akadémia.

-Akkor itt most új sportág született? Hogyan jellemeznék a judo-karatét?

Nem, nem szeretnénk új sportágat alapítani, egyszerűen csak megláttuk, hogyan lehetnénk ebben a veszélyes világban még hatékonyabbak a küzdősportokban, és ennek érdekében kombináltuk a judot és a karatét. Emellett mind a ketten hűek maradunk alapító mestereinkhez és a sportágakhoz magukhoz is.

- Mennyire alkalmas önvédelemre a 2 sportág ötvözete?

Bármilyen támadás érné tanítványainkat, bízunk benne hogy a nálunk elsajátított technikákkal (legyen az judo vagy karate, vagy a kettő kombinációja) képesek lennének már megvédeni magukat éles helyzetekben is. Természetesen elsősorban a sport szellemében edzünk, tehát nem arra neveljük a gyermekeinket, hogy keressék a bajt.

-Mennyire harmonikusan illeszkedik a két sportág egymáshoz? Nem "ütik egymást"?

Nagyon is kapcsolódnak egymáshoz, szinte kiegészíti egymást a két harcművészeti ág. Ha karatézunk, sokszor előfordul a tanítványainkkal, hogy a földre kerülnek, ott mintha mi sem történt volna, folytatják tovább a küzdelmet, automatikusan jönnek elő szinte a judo fogásai. Ha pedig állásban gyakorolják a judo technikákat, sokszor a karate elemeit véljük felfedezni mozdulataikban. Természetesen az övvizsgán képesek elválasztani egymástól a kettőt, nem zavarodnak bele.Kép forrása: Judo-Karate-Akadémia

-Milyen jótékony hatásai vannak az edzéseknek?

Mint minden sportnak, ennek is vannak jótékony hatásai. Kifejteni nehéz lenne, hiszen ez egyénenként változó lehet. Az biztos, hogy erősen fejleszti az izomzatot, állóképességet növel, akaratot kovácsol. Nagyon fontos még az a csapatszellem, ami jelen van a dojo-ban(edzőteremben). Itt a tanítványok megtanulják tisztelni a mestereiket, a társaikat és magukat is. Tisztába jönnek képességeikkel, gyengeségükkel és erősségeikkel is, és ezt az élet minden területén kamatoztathatják.

-Nem túl nehéz a kezdőknek amiatt, hogy rögtön két sportág fogásrendszerét kell elsajátítaniuk?

Minden kezdet nehéz, szokták mondani, de úgy látjuk, tanítványaink jól veszik a kezdeti nehézségeket. Könnyebbség, hogy a kezdőknek először a tudásanyag könnyített verzióját adjuk át, és az is, hogy a karatéban nincsenek jelen a fogástechnikák, így elképzelhetetlen, hogy összekeverjék a két sportágat.

-Hányan űzik körülbelül ma Magyarországon a judo-karatét? Mi lesz vajon a jövője?

A judot és a karatét egyazon órán belül körülbelül 15 fő tanulja. A jövő elé pozitívan állunk, folyamatosan keresünk új sporttársakat a csapatunk bővítése céljából. Célunk, hogy sokakhoz eljusson a hír, hogy igen, mi megcsináltuk az elképzelhetetlent, a megvalósíthatatlant.

Kép forrása: Judo-Karate-Akadémia