Sport és EgészségVéradásVerseny
Utolsó frissítés: 2014-10-24 Még nem partner - Hogy lehetsz Faninfo Partner?

Önkéntes véradás

Véradás Verseny
A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. Feladatunk a véradók toborzása és megbecsülése, a véradómozgalom népszerűsítése.
 
A véradásról:

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 420-430 ezer egység vérre van szükség. Ez azt jelenti, hogy évente közel félmillió önkéntes nyújtja karját véradásra. A Magyar Vöröskereszt naponta több mint 1800 véradót toboroz országszerte szervezett véradásain, hogy a szükséges vérkészletek folyamatosan, egyenletes ütemezésben rendelkezésre álljanak.

Csatlakozz! Legyél Te is véradó!

Én is adhatok vért?

Igen, ha…
 • a véradásra jelentkezésénél betöltötted 18. illetve még nem töltötted be 60. életéved. Rendszeres donoraink 65 éves korukig adhatnak vért.
 • testsúlyod meghaladja az 50 kilogrammot
 • egészségesnek érzed magad
 • legalább két hónapja nem adtál vért (előző véradásod óta már eltelt 56 nap)
 • nincs félévnél fiatalabb tetoválásod vagy piercinged
 • elhoztad magaddal TAJ-és lakcímkártyád, valamint személyigazolványod
Mit kell tennem véradás előtt?

Véradásra ne gyere üres gyomorral. Ez nem vérvétel! :-) Egyél és fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás is véradás előtt.

A véradás menete
 1. Megadod személyi adataidat a regisztrációhoz (fényképes igazolvány, lakcím – és TAJ kártya szükséges) kitöltesz egy kérdőívet egészségügyi állapotodról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványod és TAJ-kártyád feltétlenül szükséges. m(Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!)
 2. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ-kártya szükséges (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!).
 3. Elfogyasztasz egy-két pohár folyadékot.
 4. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
 5. Kényelmesen elhelyezkedsz a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Még 5 perc pihenő!
Tudtad?
 • A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható, mert élő anyag!
 • egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül
 • a véradás egyben szűrővizsgálat is (kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás)
 • a nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie
 • a véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe
 • a véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt
 • statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb vérre ma már a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport-és közlekedési balesetek miatti sérülések csak a negyedik helyen állnak. A nagy vérigény elsősorban az orvostudomány fejlődésének a következménye: sok korszerű műtét, szervátültetés, a rosszindulatú betegségek (leukémia, daganatok) kezelése csak a korszerű transzfuziológiai lehetőségek birtokában lehetséges.
Hol és mikor adhatok vért?
http://veradas.hu/Table/Megyei-véradások/

Köszi, hogy segítesz! :)
 
ADJ VÉRT, ADJ ESÉLYT!
Elérhetőségek

E-mail
sajto@voroskereszt.hu
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek
Időpontok
Kezdete:
2014, október 24. 08:00
(péntek)

Vége:
2014, október 24. 18:00
(péntek)
További időpontok
2014, október 25. 08:00
2014, október 26. 08:00
2014, október 27. 08:00
Belépők