2014. április 25.
Űr és extázis – Szabadjára engedett energiák
Reigl Judit festőművész alkotásai az európai és amerikai absztrakció hagyományait ötvözik egyedi módon. Az Űr és extázis című tárlatot 2014. március 22. és június 22. között láthatod a budapesti Ludwig Múzeumban.Kép forrása: mno.hu

A tárlat Reigl Judit különleges életművének stációit igyekszik tematikusan és kronologikusan megismertetni a látogatókkal. A művésznő 1923-ban látta meg a napvilágot Kapuváron, 1950 óta Franciaországban él és alkot. A világ legnagyobb és legfontosabb kortárs közgyűjteményei is őrzik festményeit. Alkotói pályája során érdekes változásokon mentek keresztül Reigl Judit képei is: a korai szürrealista művektől kezdve, a geszturális absztrakcióin át egészen a figurativitáshoz ciklikusan visszatérő, emberi testeket ábrázoló festményekig.
 
A művésznő életművének lényegét leginkább abban lehet megfogni, ahogy próbál kitörni a szürrealisták vizuális programjának számára túl szűk, figuratív keretei közül. A kereteket áttörve automatikus, geszturális absztrakt írásszerű jelekkel kezdett kísérletezni már a kora ötvenes években. A formai korlátok áttörése az űr elérését eredményezte számára, amiből megszületett az új. Érdekes az az alkotói időszakasz is, amikor a festőművész olyan elrontott vásznakat emelt be a művészetébe, amelyek éveken keresztül műterme padlóját óvták a csöpögő festéktől. Ezeken az alkotásokon egyfajta különös időmélység jelent meg.
 
A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósult meg.