2014. november 06.
A szerethető fizika - Csodák Palotája
A Csodák Palotája az elmúlt mintegy másfél évtizedben sok tízezer gyermek számára hozta elérhető közelségbe a tudományt, akik így Öveges professzor nyomdokain az öröm és a tapasztalás útján ismerkedhetnek meg a fizika törvényeivel. Forrás: csodakpalotaja.hu

Az ország egykori fizikatanára, Öveges József professzor álma volt egy olyan hely megalkotása, ahol a tudományos teóriák ecsetelése helyett közvetlen úton lehet megtapasztalni a tudomány szépségeit. A prof Csodák Palotájának nevezte el ezt a képzeletbeli helyet. Az ötlettel bogarat ültetett mások fejébe, de sajnos a csodás ötlet megvalósulását már nem érhette meg: hosszas előkészítés, és néhány időszakos program után 1996-ban nyílt meg a Csodák Palotája, immár mint állandó kiállítás. Azóta minden évben sok tízezer gyermek és felnőtt jön el ide szórakozva tanulni.
 
A Csodák Palotájában 1300 négyzetméteren száznál is több interaktív játékon keresztül ismerkedhetsz meg a tudomány törvényszerűségeivel. Ezen a kiállításon nemhogy tilos, hanem egyenesen ajánlott hozzáérni a tárgyakhoz. A Fakírágyon például magad is megtapasztalhatod, hogy a testre gyakorolt nyomás nemcsak a test súlyától, hanem az adott felület nagyságától is függ. A Ködkamrában megtudhatod, miért húznak a repülőgépek kondenzcsíkot maguk után, a LEGO-moziban pedig fény derül szemünk tehetetlenségére. A Csapj a falra nevű játék pedig a reakcióidőre és a perifériás látómezőre mutat rá. Naponta négy alkalommal az Öveges Józsefről elnevezett teremben lebilincselő kísérletbemutatókat tartanak a mechanika, a hőtan és az elektromosság területén.
 
A Csodák Palotája a Campona Szórakoztató és Bevásárlóközpontban található, tömegközlekedéssel a 33, 33E, 114, 138, 150, 213, 214, 233E buszokkal közelítheted meg.
 
Nyitva tartás:
Hétfőtől vasárnapig 10:00-20:00