Kultúra
Utolsó frissítés: 2014-05-30 Még nem partner - Hogy lehetsz Faninfo Partner?

Szentendrei Skanzen (Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

Skanzen, Múzeum,

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az 1967-ben alapított szabadtéri néprajzi múzeum Szentendrén. Gyakran egyszerűen szentendrei skanzen néven emlegetik. Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye. Bemutatja a Kárpát-medence jellegzetes tájegységeinek népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek lakáskultúráját, életmódját. A múzeum természetvédelmi terület. A kiállítási épületek, berendezési tárgyak pótolhatatlan értéket képviselnek.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum 60 hektáros területén 8 tájegységbe rendezett 312 kiállítási épület várja a szabadban kikapcsolódni vágyókat. A Skanzen területén a könnyebb közlekedés érdekében az akadálymentesített Skanzen Vonat a bejárati épülettől induló 2,2km hosszú pályáján 5 megálló található.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum alapításának célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban. A folyamatosan finomodó telepítési terv 400-nál is több építmény múzeumba történő áthelyezését irányozza elő, melyeket településnéprajzi szempontok alapján faluszerű épületcsoportokba, ún. tájegységekbe szervezve tár a látogatók elé. A tájegységeken belül az építmények egy-egy parasztporta hagyományos rendjébe illeszkednek, melyekhez olyan szakrális-, közösségi- és gazdasági építmények kapcsolódnak, melyek egykor részei voltak a hagyományos faluképnek. A lakóházak és a gazdasági épületek egy-egy táj történetileg kialakult lakóháztípusát és jellegzetes melléképületeit reprezentálják.
 
A Skanzen egész területét átszövik élő múzeumi, Bárány évéhez és öko tematikához kapcsoló programhelyszíneink. Állandó programjaink által három útvonal mentén lehet felfedezni a Skanzent.

Élő múzeumi helyszíneinken megelevenednek a paraszti hétköznapok és ünnepnapok, látogatóink elsajátíthatják a hagyományos mesterségek fogásait, belekóstolhatnak az egykori paraszti élet ízébe, játékudvarunkban önfeledten mulathatnak és átélhetik a megelevenedő népszokásokat, hagyományokat.

Bárány éve programhelyszíneinken a gasztronómiától a zenén, művészeteken, a tej- és gyapjúfeldolgozási eljárásokon át a pásztoréleten keresztül egészen a mesék világáig a bárány kerül a középpontba.

Öko helyszíneinken pedig a természetbarát, környezettudatos szemlélet jegyében kapcsolódhatnak ki, szerezhetnek praktikus tudást az érdeklődők, legyen az építészet, boszorkányos gyógynövényismeret vagy éppen takarékos, vegyszermentes háztartás vezetése.
Elérhetőségek
2000 Szentendre
Sztaravodai út
Megközelíthetőség:
H5 HÉV végállomásától 6-os, 7-es helyi busz
latogato@sznm.hu
sznm@sznm.hu
Nyitva tartás
Hétfő9:00 - 17:00
Kedd9:00 - 17:00
Szerda9:00 - 17:00
Csütörtök9:00 - 17:00
Péntek9:00 - 17:00
Szombat9:00 - 17:00
Vasárnap9:00 - 17:00
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek
Diákkedvezmény, Nyugdíjaskedvezmény,
Készpénz, Bankkártya, SZÉP kártya, Edenred, Cheque Déjeuner utalvány, Gift Card,
Belépők
Felnőtt belépőjegy
1800 Ft
Diák/nyugdíjas belépőjegy
900 Ft
Családi gyerek belépőjegy
500 Ft
Skanzen kártya (Felnőtt)
4000 Ft
Skanzen bringa
500 Ft
Skanzen roller
500 Ft
Skanzen Vonat menetjegy
500 Ft
Parkolódíj (Személygépkocsi)
800 Ft
Alapterület: 60000nmNyitás éve: 1967
Egyéb lehetőségek
  • Ajándékbolt
  • Terembérlés
  • Zártkörű rendezvények, Fényképészeti műterem, Építészeti tanácsadás, Születésnap, Esküvő, Skanzenvasút,
  • Akadálymentesített
Faninfo tipp
Parkolás
Saját parkoló,
Kerékpár tároló
Étel, ital
Büfé
Étel
Alkoholos ital
Programok