KultúraKönyvtárMűemlék
Utolsó frissítés: 2014-05-26 Még nem partner - Hogy lehetsz Faninfo Partner?

Országos Széchényi Könyvtár

Könyvtár, Műemlék
Az Országos Széchényi Könyvtár Magyarország nemzeti könyvtára. Feladatunk a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség gyűjtése, feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele a kéziratos kódexektől a nyomtatott dokumentumokon keresztül az elektronikus kiadványokig. Talán nem szerénytelenség a részünkről, ha azt mondjuk, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a nemzet emlékezete, és mint ilyen minden - Magyarország és az országhatárokon kívül élő - magyar ember közös kincse, s egyszersmind az európai- és világkultúra szerves, azt színesítő, gazdagító része.

Az elektronikus hálózaton való megjelenésünktől azt reméljük, hogy szélesebb körben, naprakészen tudjuk bemutatni gyűjteményünket, szolgáltatásainkat, és ezáltal gyarapíthatjuk olvasóinkat, a szolgáltatásainkat felhasználók számát - egyéni kutatókat, érdeklődőket, könyvtárakat, intézmények képviselőit egyaránt - mind a hálózaton keresztül a képernyők előtt, mind a Budavári Palotában.


Az Országos Széchényi Könyvtár nem csupán a nemzeti emlékezet helye, hanem modern kulturális központ is: tudományos konferenciák, ismeretterjesztő előadások, állandó és időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai programok helyszíne.

A nemzeti könyvtár alapfeladatának megfelelően több millió magyar nyelvű és magyar vonatkozású dokumentumot őriz. A gazdag állomány a magyar kulturális örökség széles spektrumát öleli fel a legkorábbi nyelvemlékektől az elektronikus dokumentumokig, amelyeket dokumentumtípusonként különböző gyűjteményekbe rendezve őriz.

A törzsgyűjteményhez két nagy állományrész tartozik: a Magyarország mindenkori területén 1712-től és a külföldön 1601-től közel 4 millió kiadott könyv, valamint a hírlapok és folyóiratok 400 000 évfolyamának gyűjteménye. Ezek túlnyomórészt hungarikumot, azaz a bel- és külföldi magyar, illetve magyar vonatkozású kiadványokat tartalmaznak. Az állomány értékét növeli továbbá, hogy számos magyar könyv és folyóirat egyetlen fennmaradt példányát őrzi a könyvtár. A könyvtár a törzsgyűjtemény számára teljesség igényével gyűjti a Magyarországon megjelent könyveket és folyóiratokat.
 

OSZK katalógusok, adatbázisok

Online katalógusok:

 • NEKTÁR - Központi Katalógus
  Az Országos Széchényi Könyvtár központi online katalógusa az OSZK gyűjteményének, a Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtárának, valamint  a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának állományában nyújt egyszerű és részletes keresési lehetőségeket.
 • E-RMK - Elektronikus Régi Magyar Könyvtár és a Kézirattár katalógusai
  Az OSZK Kézirattárának és a Régi Nyomtatványok Tárának számos segédlete és katalógusa, valamint könyvészeti, könyvtártörténeti témájú, teljes szövegűen digitalizált művek elektronikus változata érhető el innen.
 • Audiovizuális dokumentumok
  Az audiovizuális kötelespéldányok bibliográfiai katalógusa. A keresési funkciók audiovizuális dokumentumtípusok és azok főbb jellemzői szerint érhetőek el.

MNB - Magyar Nemzeti Bibliográfia

A Magyar Nemzeti Bibliográfia oldalain közös felületen gyűjtik össze a hungarikum fogalma alá tartozó dokumentumokat leíró nemzeti bibliográfiáink közül az eredetileg nyomtatott, de már digitalizált formában interneten is elérhetőket, az adatbázisokat, valamint az e-folyóiratként közreadottakat.


Helyben elérhető katalógusok, kutatási segédletek:

 

Elérhetőségek
1014 Budapest
Szent György tér 4-6
Megközelíthetőség:

Budavári Palota F épület
Dísz tér (16, 116-os busz)
Clark Ádám tér (105, 86-os busz)
Dózsa György tér (5, 178-as busz)
inform@oszk.hu
Nyitva tartás
Hétfő -
Kedd9:00 - 20:00
Szerda9:00 - 20:00
Csütörtök9:00 - 20:00
Péntek9:00 - 20:00
Szombat9:00 - 20:00
Vasárnap -

Beiratkozás: Keddtől szombatig 9–19 óra között.
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek
Diákkedvezmény, Nyugdíjaskedvezmény,
Készpénz,
Belépők
Éves olvasójegy (teljes ár)
6000 Ft
Féléves olvasójegy (teljes ár)
3000 Ft
Havi olvasójegy
2000 Ft
Napi olvasójegy
1200 Ft
Éves olvasójegy (diák és nyugdíjas)
3000 Ft
Féléves olvasójegy (diák és nyugdíjas)
1500 Ft
Bérletvásárlási lehetőség
Nyitás éve: 1802
Egyéb lehetőségek
 • Idegenvezetés
 • Terembérlési lehetőség
 • Wifi
 • Másolatkészítés, Szakirodalmi szolgáltatás, Könyvtárközi dokumentumellátás, Dokumentum előkészítés, Kötészet, Restaurálás, Születésnapi csomag, Könyvtárlátogatás
 • Akadálymentesített
Faninfo tipp
Parkolás
Utcai parkolás
Étel, ital
Büfé
Étel
Programok