KultúraMúzeumMűemlékKönyvtár
Utolsó frissítés: 2014-05-28 Még nem partner - Hogy lehetsz Faninfo Partner?

Néprajzi Múzeum

Múzeum, Műemlék, Könyvtár
A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Tárgyak, képek, szövegek, hangok és gondolatok gyűjteménye, amely a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása.

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként a múltbeli és a jelenkori tárgykultúra, valamint a társadalmi jelenségek kutatásának és bemutatásának reflexív helyszíne, a néprajztudomány, az európai etnológia, a kulturális antropológia meghatározó magyarországi intézménye, múzeumtudományi műhelye. Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a Múzeum más tudományok és a művészet számára is kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség és a változó identitások megértéséhez, elfogadásához és tiszteletéhez. A tudás, az élmény és a tapasztalat összhangjával lehetőséget teremt a közösségi és egyéni értelmezések, viszonyulások megfogalmazására.

A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek egymással.

A múzeum 1973-ban költözött mai helyére, az egykori Magyar Királyi Kúria számára 1896-ban elkészült Igazságügyi Palotába.

Állandó kiállítás
  • A magyar nép hagyományos kultúrája

Az épület

A jelenlegi múzeumi épület Hauszmann Alajos tervei alapján 1893-96-ban épült fel Királyi Kúriának Havel Lipót cseh származású építőmester kivitelezésében. 1949-ig a legfelsőbb törvénykezés palotájaként szolgált, tehát ez volt az egykori Magyar Királyi Kúria.

Az épület stílusa az Ybl Miklós utáni eklektika jegyeit mutatja, még részben neoreneszánsz, erőteljes barokk formákkal, amelyek a belső tér látványosan mozgalmas architektúrájában válnak dominánssá. A főhomlokzat gazdagon tagolt, középrizalitjából timpanonnal lezárt hatoszlopos portikusz lép elő. Az attika tetejét megkoronázó hármas fogaton az Igazság istennőjének szobra áll, jobbjában fáklyával, baljában pálmaággal, e szobor Senyei Károly munkája. Kétoldalt a Törvényt adó és a Törvényt látó ülő szobra Fadrusz János alkotása. A timpanon szoborcsoportja Zala György műve, amely három részből áll: középen az ötalakos Bírósági tárgyalás látható, a sarkokban pedig a Törvényhozás és a Törvénytanítás fekvő férfiallegóriái. A homlokzat többi szobrát Róna József és Donáth Gyula készítette.

A főkapun és az előtéren át egy ünnepélyes hangulatú, hatalmas előcsarnokba jutunk, amelyből kétoldalt lépcsők vezetnek az emeletre. A mennyezet allegorikus freskója Justitia diadalát ábrázolja, mely Lotz Károly alkotása. Lotz e művének készítésekor Andrea Pozzónak a római Sant'Ignazio-templomban levő látszat-architektúrás képét vette alapul.
Elérhetőségek
1055 Budapest
Kossuth tér 12
Megközelíthetőség:

Kossuth Lajos tér (M2 metró)
Szalay utca (2-es villamos)
info@neprajz.hu
Nyitva tartás
Hétfő -
Kedd10:00 - 18:00
Szerda10:00 - 18:00
Csütörtök10:00 - 18:00
Péntek10:00 - 18:00
Szombat10:00 - 18:00
Vasárnap10:00 - 18:00
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek
Diákkedvezmény, Nyugdíjaskedvezmény
Készpénz, SZÉP kártya
Belépők
Kombinált felnőtt belépőjegy az állandó és az időszaki kiállításokra
1400 Ft
Kombinált diák és nyugdíjas belépőjegy az állandó és az időszaki kiállításokra
700 Ft
Felnőtt belépőjegy az állandó kiállításra
1000 Ft
Diák és nyugdíjas belépőjegy az állandó kiállításra
500 Ft
Fotójegy
300 Ft

6 év alatt és 70 év felett ingyenes.
Nyitás éve: 1896
Egyéb lehetőségek
  • Ajándékbolt
  • Tárlatvezetés
  • Terembérlés
  • Múzeumpedagógia, Kézműves foglalkozás, Rendhagyó tárlatvezetés, Kutatószolgálat, Film- és videómásolás, kölcsönzés, Műtárgyak, dokumentumok fényképezése, másolása, Zártkörű rendezvények
  • Akadálymentesített
Faninfo tipp
Egyedül
Pároknak
Tanulóknak
Családoknak
Baráti Társaságoknak
Parkolás
Utcai parkolás lehetséges
Kerékpár tároló
Étel, ital
Büfé
Programok