KultúraSzoborparkKiállítóterem
Utolsó frissítés: 2014-05-29 Még nem partner - Hogy lehetsz Faninfo Partner?

Memento Park

Szoborpark, Kiállítóterem
A Kommunista diktatúra szelleme és szobrai.

A parkban 42 szobor, emlékmű vagy más alkotás látható, amelyeket az 1945-1989 közötti kommunista kultúrpolitikai igényei és elvárásai szerint állítottak fel Budapest utcáin és közterein. Megtekinthetők többek között a “Magyar-szovjet barátság” és a “Felszabadulás” allegorikus emlékművei, munkásmozgalmi személyiségek és a szovjet Vörös Hadsereg katonáinak szobrai, valamint több gigantikus alkotás. Itt található Lenin, Marx és Engels, Dimitrov, Osztapenko kapitány, Kun Béla és sok más, “kommunista hős” emlékműve, amelyek ma már mind egy letűnt korszakra emlékeztetnek, az utókort pedig óva intik attól, nehogy ismét efféle diktatúrát hozzanak létre vagy tűrjenek uralkodni maguk fölött.

A Főbejárat kapuzata hatalmas, szoc-reál épületet idéz, mögé belesve azonban látható, hogy a bombasztikus ígéretek ellenére ez csupán egy támasztékokkal felállított, 12 méter magas “kommunista díszlet”. Tökéletes nyitány a diktatúra bemutatásához.

Eleőd Ákos építész, a park koncepciójának megálmodója terve mottójául a következő mondatokat írta: “Ez a park a diktatúráról szól, de abban a pillanatban, amikor ez kimondható, leírható, megépíthető, abban a pillanatban ez a park a demokráciáról szól. Csak a demokrácia képes megadni a lehetőségét, hogy szabadon gondolkozhassunk a diktatúráról- vagy éppen a demokráciáról, vagy bármiről.”

A legvidámabb barakk - kiállítóterem

A kiállítás szervesen illeszkedik a Memento Park koncepciójához: A Szoborpark gigantikus alkotásai egy letűnt korszak jelképeiként a diktatúrára figyelmeztettek. A kiállítás, amelynek középpontjába a diktatúrát és a diktatúra bukását egyidejűleg jelképező, monumentális és megdöbbentő Sztálin csizmák kerültek, a XX. századi magyar történelem két sorsfordító eseményét, az 1956-os forradalom és az 1989-90-es rendszerváltozás közös szabadságvágyát összegzi, valamint felidézi azokat az eseményeket, amelyekkel a Memento Park megemlékezett az 1956-os forradalom 50. évfordulójáról.

A Memento Park Barakk-kiállításainak fő gondolata a XX. Század második felében átélt, közép-kelet európai közös sors hangsúlyozása. Eleőd Ákos a Memento Park építész-tervezőjének koncepciójában – a Szoborpark főbejárata előtti Tanú tér “az ’56-os budapesti Széna tér, a ’68-as prágai Vencel tér, a ’81-es varsói Palota tér; a ’89-es temesvári Opera tér, a berlini Potsdamer tér, a szófiai Nemzetgyűlés tere.”

 

Elérhetőségek
1223 Budapest
Balatoni út
Megközelíthetőség:

Memento Park (101, 150-es busz)
Nyitva tartás
Hétfő10:00 - 20:00
Kedd10:00 - 20:00
Szerda10:00 - 20:00
Csütörtök10:00 - 20:00
Péntek10:00 - 20:00
Szombat10:00 - 20:00
Vasárnap10:00 - 20:00
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek
Családi kedvezmény, Csoprtos kedvezmény, Diák kedvezmény, Gyerekkedvezmény
Készpénz, SZÉP kártya
Belépők
Teljesárú belépőjegy
1500 Ft
Diákjegy
1000 Ft
Pedagógusjegy
1000 Ft
14 év alatti gyermek
600 Ft
Családi jegy (legfeljebb 2 felnőtt + gyerekek)
2000 Ft
Nyitás éve: 1993
Egyéb lehetőségek
  • Ajándékbolt
  • Idegenvezetés
Faninfo tipp
Egyedül
Családnak
Tanulóknak
Kapcsolódó cikkek
 
Memento Park – egy letűnt rendszer szobrai
A Memento Parkban – vagy ahogy ismerősebb lehet: Szoborparkban – a kommunista diktatúra monumentális szobrait tekintheted meg, miközben szívhatsz egy kis szocreál életérzést.
Parkolás

Étel, ital
Programok