KultúraMúzeumMűemlékKönyvtárTörténelmi emlékhely
Utolsó frissítés: 2014-05-27 Faninfo Partner

Magyar Nemzeti Múzeum

Múzeum, Műemlék, Könyvtár, Történelmi emlékhely
Az alapítása óta eltelt több, mint két évszázad alatt hatalmas mennyiségű, zömében páratlan és pótolhatatlan tárgyi és dokumentációs anyag gyűlt össze a Magyar Nemzeti Múzeumban. A régészeti, történeti, művészettörténeti, néprajzi emlékek nélkül csak hiányos ismereteink lennének az őskőkortól napjainkig a Kárpát-medencében élt népek és a magyarság történetéről. A múzeum az állandó kiállítások mellet számos változatos időszakos kiállításnak is helyet ad.

A múzeum alapítása egybeesett a magyar történelem jelentős korszak-váltásával, az újkori nemzeti öntudat kialakulásának és a polgári szabadságeszmék elterjedésének időszakával. 1802-ben gróf Széchényi Ferenc, a művelt arisztokrata I. Ferenc császárhoz fordult engedélyért, hogy Magyarországra vonatkozó gazdag gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa.

A XIX. század második felében olyan kiváló tudósok fejtették ki e falak között tevékenységüket, mint Kubinyi Ágoston, Rómer Flóris, Hampel József és Pulszky Ferenc. A dinamikusan fejlődő gyűjtemények már ekkor kinőtték az intézmény falait. Emellett a nemzetközi muzeológia fejlődése is a szakosodás, a szakmúzeumok kialakítása irányába mutatott. Így vált önálló intézménnyé - a nemzeti múzeumi gyűjtemény egy részének leválásával - 1872-ben az Iparművészeti Múzeum, 1896-ban pedig, a képtár egy részéből, a Szépművészeti Múzeum. 1926-27-ben került sor az épület teljes felújítására. Ekkor sikerült Lechner Jenő tervei alapján az épületen belül a tetőtérben új helyiségeket nyerni, így a raktározási gondok egy időre megoldódtak.

Az épület

A múzeum új, önálló épületének felállítására az 1832–36-os országgyűlés ajánlotta meg a szükséges összeget. Tervezésével a magyarországi klasszicista építészet jelentős alakját, Pollack Mihályt bízták meg. Az építkezés 1837 és 1847 között folyt. A homlokzat timpanonjának szobordíszeit Rafael Monti müncheni szobrász készítette. Középen Pannónia nőalakja trónol, kezében egy-egy babérkoszorúval, melyet jobbról a tudomány és művészet, balról a történelem és a hírnév megszemélyesítőjének nyújt át. A jobb sarokban lévő alak a Dunát, a bal sarokban lévő a Drávát szimbolizálja. A múzeum főlépcsőházának falait és mennyezetét 1875 óta Lotz Károly és Than Mór allegorikus freskói díszítik.
Elérhetőségek
1088 Budapest
Múzeum körút 14-16
Megközelíthetőség:

47-49-es villamos Kálvin tér vagy Astoria megálló
2-es metró Astoria megálló
3-as metró Kálvin tér megálló
info@hnm.hu
Nyitva tartás
Hétfő -
Kedd10:00 - 18:00
Szerda10:00 - 18:00
Csütörtök10:00 - 18:00
Péntek10:00 - 18:00
Szombat10:00 - 18:00
Vasárnap10:00 - 18:00
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek
Diákkedvezmény, Nyugdíjas Kedvezmény, Családi Kedvezmény, Csoportos Kedvezmény
SODEXO AJÁNDÉK PASS, SODEXO KULTÚRA PASS, ACCOR TICKET CULTURE, CADHOC, Művelődési csekk, SZÉP kártya, Üdülési csekk, Készpénz, Bankkártya
Belépők
Diákjegy
550 Ft
nyugdíjasoknak
550 Ft
Bérletvásárlási lehetőség
Nyitás éve: 1802
Egyéb lehetőségek
  • Ajándékbolt
  • Tárlatvezetés
  • Előadóterem, Audioguide, Kiadványok
  • Akadálymentesített
Faninfo tipp
Egyedül
Pároknak
Tanulóknak
Családoknak
Baráti Társaságoknak
Parkolás
Utcai parkolás lehetséges
Étel, ital
Büfé
Kávézó
Programok