KultúraMúzeumKönyvtárRendezvényhelyszínMűemlék
Utolsó frissítés: 2014-05-27 Még nem partner - Hogy lehetsz Faninfo Partner?

Iparművészeti Múzeum

Múzeum, Könyvtár, Rendezvényhelyszín, Műemlék
Az Iparművészeti Múzeum palotája, a magyar szecessziós építészet remekműve, 1893 és 1896 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint. Lechner oly módon teremtette meg az egyetemes igényű és értékű magyar nemzeti építészeti formanyelvet, hogy egyaránt merített a keleti, a nyugati, valamint a magyar népi művészetből. Az európai szecesszió kiemelkedő épületének számító palota megoldásai különlegesek: kívülről hatalmas, színes kupola borul az épületre, mely belül keleti pompát idéző architektúrával, továbbá kétszintű árkádsorral övezett nagy üvegcsarnokkal fogadja a látogatót. Magyaros ornamentikával gazdagon díszített külső-belső kerámiaburkolatát és tetőzetét a világhírű pécsi Zsolnay-gyár állította elő.

Az épületet a millenniumi rendezvények záróakkordjaként Ferenc József osztrák császár és magyar király avatta fel 1896. október 25-én. A múzeum ekkor kapott először önálló épületet, bár az intézmény gyűjteményeivel együtt már 1872 óta létezett: a londoni és a bécsi után ez a világon harmadikként alapított iparművészeti múzeum.

Létrehozásának fő célja az volt, hogy a magyar műipar fejlesztése s a közízlés nemesbítése céljából példaértékű műgyűjteményt hozzanak létre, s a muzeális gyűjtemény mellett könyvtár és iskola is működjék benne.

A palota - születése pillanatától - heves vitákat váltott ki, de jelentősége a nemzetközi szecesszió vonulatában és a lechneri életműben ma már megkérdőjelezhetetlen tény. Ez az épület a szecesszió korai - ám jellegzetes -, keleti ornamentikát felhasználó példája. Benne a funkció, a magas művészi színvonalon megformált tömeg, és az egyéni díszítési forma harmóniáját a legkorszerűbb statikai szerkezetek biztosítják (mint például a nagycsarnok ornamentális csipkévé lényegült, s a nézők szemei elől sem rejtett hengerelt acéltartói).

A budapesti Iparművészeti Múzeumot Európában harmadikként, a londoni és a bécsi után, 1872-ben alapították. A múzeum a kezdetektől fogva gyűjtötte a magyar és egyetemes, a régi és kortárs iparművészeti alkotásokat. Gyűjteményei több forrásból származnak.

A történeti gyűjtemény magját a Magyar Nemzeti Múzeumból áthelyezett egyetemes régiségek jelentették, míg a kortárs gyűjtést világkiállítási vásárlások (1873, Bécs; 1878, Párizs; 1889, Párizs) és neves cégek (Herendi Porcelánmanufaktúra, Zsolnay-gyár) ajándékai alapozták meg. A fokozatosan gyarapodó gyűjteménynek önálló épületet emeltek, a mai múzeumépületet, amit 1896. október 25-én Ferenc József uralkodó jelenlétében adtak át, a millenniumi rendezvények záróakkordjaként. A 20. század második felétől elsősorban magyar történeti vonatkozású és egyre inkább modern, korabeli tárgyak kerültek a gyűjteménybe. Ma is a kortárs magyar alkotások gyűjtése jelenti a gyarapodás fő irányát.
 

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeinek teljessége világviszonylatban is ritka. A műtárgyak áttekintést nyújtanak az összes lehetséges műfajban az egyetemes és magyar iparművészet történetéről, a középkortól a 20. század első harmadáig, sőt napjainkig. Képet adnak az egykori főúri enteriőrök és életmód gazdagságáról, a polgári, nagypolgári műgyűjtemények igényességéről, magas színvonaláról.

A műtárgyak öt gyűjteményi főosztályon találhatók. A múzeumban az alapításkor művességek, anyag és technika alapján sorolták be a tárgyakat, s mivel ez a rendszer megfelelő, napjainkig fennmaradt.

Állandó kiállítások

  • Gyűjtők és kincsek
  • Iszlám művészet

 

 

 

Elérhetőségek
1091 Budapest
Üllői út 33-37
Megközelíthetőség:

Corvin-negyed (M3 metró, 4-6-os villamos)
info@imm.hu
Nyitva tartás
Hétfő -
Kedd10:00 - 18:00
Szerda10:00 - 18:00
Csütörtök10:00 - 18:00
Péntek10:00 - 18:00
Szombat10:00 - 18:00
Vasárnap10:00 - 18:00
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek
Diákkedvezmény, Nyugdíjaskedvezmény, Csoportkedvezmény
Készpénz
Belépők
Kombinált belépőjegy
3000 Ft
Kombinált diákjegy
1500 Ft
Kombinált nyugdíjas jegy
1500 Ft
Kombinált csoportos diák
1200 Ft
Kombinált csoportos felnőtt
2400 Ft
Kombinált családi jegy
6000 Ft
Állandó kiállítás felnőtt jegy
2000 Ft
Állandó kiállítás diák-, nyugdíjas jegy
1000 Ft
Nyitás éve: 1896
Egyéb lehetőségek
  • Ajándékbolt
  • Tárlatvezetés
  • Terembérlés
  • Múzeumpedagógia, Zártkörű rendezvény, Restaurálás
  • Akadálymentesített
Faninfo tipp
Egyedül
Pároknak
Tanulóknak
Családoknak
Baráti Társaságoknak
Parkolás
Utcai parkolás leehtséges
Étel, ital
Büfé
Programok