KultúraMúzeumMűemlékKönyvtár
Utolsó frissítés: 2014-11-28 Faninfo Partner

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Múzeum, Műemlék, Könyvtár

A Hopp Múzeum napjainkban több mint húszezer tárgyat őriz. A legnagyobb gyűjtemény ezek közül a kínai és a japán kultúrát megismertető gyűjtemény.  Jelentősek ezen kívül még az indiai, koreai, vietnámi, indonéziai és az iszlám kultúrát megjelenítő tárgyak is.  A Hopp Múzeum könyvtára pedig több mint huszonkétezer kötettel rendelkezik, és áll mind a mai napig a tudományos kutatás feltétlen szolgálatában.

Múzeumunkat 1919-ben alapította a cégtulajdonos, világutazó, műgyűjtő és mecénás Hopp Ferenc (1833‒1919), aki végrendeletében mintegy 4000 darabból álló keleti gyűjteményét keleti művészeti múzeum alapítása céljából az államra hagyta. A gyűjtemény a tulajdonos Andrássy úti villájában került elhelyezésre és kiállításra, amely 1923-tól kezdve múzeumként működik; alapításakor és ma is Magyarország egyetlen keleti művészeti múzeuma.  A Hopp-villa körül kialakított kert korának ismert pesti keleti hangulatú kuriózuma volt, s ma is szerves része a múzeum hétköznapjainak, hiszen programjaink zömének helyszínét adja.

Hopp Ferenc keleti műtárgyait világkörüli utazásai során és korának nagy világkiállításain vásárolta. A keleti művészetek iránti érdeklődése elmélyülésével gyűjteménye fejlesztéséhez az akkor ifjú művészettörténész-orientalista Felvinczi Takács Zoltán ‒ később a múzeummá alakuló gyűjtemény első igazgatója ‒ tanácsait is igénybe vette. A Múzeum megalakulása után a gyűjtemény adományok, vásárlás és más múzeumok keleti anyagainak áthelyezésével gyarapodott. A gyűjtemény ma mintegy 30 000 műtárgyból áll, s kínai, japán, indiai, délkelet-ázsiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel.

Múzeumunkhoz tartozik az ország egyetlen keleti művészeti szakkönyvtára, valamint az egyetlen ilyen profilú adattár, amely nemcsak kiállításaink és egyéb tevékenységeink dokumentációját őrzi, hanem a keletkutatással, a keleti műgyűjtés történetével és keleti utazókkal, utazásokkal kapcsolatos értékes archív fotó- és dokumentumanyagot is.
Elérhetőségek
1062 Budapest
Andrássy út 103
Megközelíthetőség:
Bajza utcai megállótól (M1 metró, 105-ös busz) pár perc séta
hoppmuseum@hoppmuseum.hu
Nyitva tartás
Hétfő -
Kedd10:00 - 18:00
Szerda10:00 - 18:00
Csütörtök10:00 - 18:00
Péntek10:00 - 18:00
Szombat10:00 - 18:00
Vasárnap10:00 - 18:00
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek
Diákkedvezmény, Nyugdíjaskedvezmény
Készpénz
Belépők
Teljes árú
1000 Ft
Ifjúsági/Diák/Nyugdíjas jegy
500 Ft
Családi jegy
2300 Ft
Fotó jegy
500 Ft
Nyitás éve: 1923
Egyéb lehetőségek
  • Ajándékbolt
  • Tárlatvezetés
  • Terembérlési lehetőség
  • Múzeumpedagógia, Múzeulógus, Műhely
  • Akadálymentesített
Faninfo tipp
Ázsiai kultúra és művészet iránt érdeklődőknek
Tanulóknak
Családoknak
Baráti társaságoknak
Parkolás
Utcai parkolási lehetőség
Étel, ital
Büfé
Alkoholos ital
Programok