KultúraZsinagógaTemplomMűemlékMúzeum
Utolsó frissítés: 2014-05-27 Még nem partner - Hogy lehetsz Faninfo Partner?

Dohány utcai zsinagóga

Zsinagóga, Templom, Műemlék, Múzeum,
A Dohány utcai zsinagóga vagy ahogyan a köznyelvben előfordul: a Nagy zsinagóga, egy zsinagóga Budapest VII. kerületében, a Dohány utcában, amely a magyar neológ zsidóság legnagyobb zsinagógája, illetve a legnagyobb egész Európában. Az egykori zsidónegyedben áll, ahol ma is sok zsidó vallású ember él, akik a hagyományokat mindmáig őrzik.

A zsinagóga a magyarországi zsidóság fontos jelképe, továbbá Budapest jelentős idegenforgalmi látványossága. A főváros kulturális életében is aktív szerepet tölt be, ugyanis helyet ad komolyzenei koncerteknek, különböző fesztiválok helyszínéül szolgál, és falai közt gyakran hangzanak fel orgonakoncertek, illetve kántorfellépések.

A zsinagóga építésére – másfél évszázaddal ezelőtt – pályázatot írtak ki, amelyre a kor legjelesebb mérnökei nyújtották be javaslatukat. Végül Ludwig Förster (1797–1863) német építész, a bécsi akadémia tanára nyerte el a pályázatot mór stílusú zsinagógatervével. (Korábban ő tervezte a bécsi nagyzsinagógát is.) Alig négy esztendő alatt végeztek a teljes kivitelezéssel, ami annak idején is rekordidőnek számított. (Hozzávetőleg ennyi ideig tartott az 1991-ben kezdődött, és 1996-ban lényegében lezárult felújítás is.) Az építésvezető Wechselmann Ignác műépítész (1828–1903) volt, aki később egész vagyonát a Vakok Intézetére hagyta, valóságos csodát művelt. Förster távollétében még az egyik rivális magyar építész munkáját is igénybe vette: így aztán Feszl Frigyes, a Vigadó híres építésze tervezte a templom belső szentélyét. A zsinagóga ünnepélyes felavatására 1859. szeptember 6-án került sor. (Nem véletlen, hogy 2009-ben a templom születésnapját is éppen szeptember 6-án ünnepelték meg.) A Dohány utcai zsinagógához az elmúlt közel évszázad alatt számos történelmi és kegyeleti emlék fűződött. A szomszédos, azóta lebontott saroképületben (helyén épült a Zsidó Múzeum) született 1860-ban Herzl Tivadar író, újságíró, a zsidó állam megálmodója. Emléktáblája a múzeum lépcsőfordulójában található.

Hősök temploma

A Hősök zsinagógája ma már elválaszthatatlan része az épületegyüttesnek. Az árkádsor és a hétköznapi istentiszteletek céljára használt, 186 személyes, Vágó László által tervezett Hősök Temploma 1931-ben épült. A Hősök Zsinagógája annak a 10 000 magyar zsidó katonának állít emléket, akik az első világháború harcmezőin dicsőséget szerezve hősi halált haltak. Számukat onnan tudjuk, hogy az Egység, az akkori zsidó újság az egész háború alatt pontos statisztikát vezetett a zsidó katonák haláláról.
Elérhetőségek
1074 Budapest
Dohány utca 2
Megközelíthetőség:

Astoria (M2 metró)
Deák Ferenc tér (M', M2, M3 metró)
aviv@aviv.hu
Nyitva tartás
Hétfő10:00 - 16:00
Kedd10:00 - 16:00
Szerda10:00 - 16:00
Csütörtök10:00 - 16:00
Péntek10:00 - 14:00
Szombat -
Vasárnap10:00 - 16:00
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek

Készpénz,
Belépők
Felnőtt
2250 Ft
Diák
1000 Ft

pénztár mindig fél órával korábban zár!$
Alapterület: 1200nmNyitás éve: 1859
Egyéb lehetőségek
  • Ajándékbolt
  • Tárlatvezetés, Csoportos túralehetőség,
Faninfo tipp
Egyedül
Pároknak
Tanulóknak
Baráti/haveri társaságoknak
Parkolás
Utcai parkolás lehetséges
Étel, ital
Programok