KultúraMúzeumMűemlékPanoptikumRendezvényhelyszín
Utolsó frissítés: 2015-02-26 Még nem partner - Hogy lehetsz Faninfo Partner?

Citadella

Múzeum, Műemlék, Panoptikum, Rendezvényhelyszín, Kilátó, Kiállítás
A Gellért-hegy teteje és a Citadella teljes területe bizonytalan ideig zárva tart.

A Citadella Budapest XI. kerületében, a Gellért-hegy tetején fekvő erőd, melyet az 1848-49-es szabadságharc leverése után, 1854-ben emelt a Habsburg uralkodóház. Az UNESCO a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

A 220 méter hosszú, 12–16 méteres falmagasságú erődöt Julius Jacob von Haynau építtette, akinek a nevéhez az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás fűződik. Különlegessége, hogy a szokásos erődöktől eltérően nem az alatta elterülő város megvédése céljából épült, hanem épp ellenkezőleg: a Citadellának szánt szerep a pesti lakosság megfélemlítése volt. Erről tanúskodnak a városra néző ágyúállások is, ám szerencsére az ágyúkat kizárólag díszlövések leadására használták.

Az erőd keleti, városra néző fala tövében áll a Szabadság-szobor, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben felállított alkotása. A szobor talapzata előtt álló szovjet katona szobrát 1992-ben távolították el és átszállították a budatétényi szoborparkba.

Ma több funkciót is betölt a monumentális Citadella erődje. Tetején több rádióadó sugározza adását, míg vastag falai között étterem és szálloda üzemel. A hadtörténelem iránt érdeklődők megnézhetik a kazamatáiban berendezett, 1944-es ostromra emlékeztető háborús panoptikumot. A békésebb korszakra emlékeztet a „Budapest anno” fotókiállítás, amely felidézi a rohamosan fejlődő nagyváros képeit a 19. század végéig.

Kiállítások

„Budapest Anno 1850-1945”: Szabadtéri kiállítás az erőd külső, északi oldalán, amely a főváros fejlődésének történetét mutatja be korabeli képekkel.

Hadtörténeti kiállítás: Szabadtéri kiállítás a második világháborúban Budapest ostromában részt vett szovjet tüzérségi eszközökből, a várfalakon kívül, az erőd észak-keleti oldalánál.

Bunker-panoptikum és kiállítás: A Citadella szívében található a második világháború során épített légvédelmi bunker, amely három szinten, 750 m2 területen, 17 teremből áll. A bunkerben a második világháborút idéző panoptikum idézi fel a történelmi eseményeket. Ugyanitt látható a „Budapest ostroma 1944” című, archív képekből álló nagy hatású kiállítás, dr. Ungváry Krisztián történész munkája.

Szent Gellért emlékpark: A Gellérthegyen vértanúhalált halt Gellért püspök életéről és munkásságáról szóló kiállítás. Az erőd udvarában található vitrinekben látható.

A Gellérthegy története Helytörténeti kiállítás. Az erőd udvarában található vitrinekben látható.


Forrás: wikipedia

Elérhetőségek
1118 Budapest
Citadella sétány 1
Megközelíthetőség:

Gellért tértől 15 perc séta
Móricz Zsigmond körtérről 27-es busz (Búsuló Juhász megálló)
rendezveny@citadella.hu
Nyitva tartás
Hétfő9:00 - 19:00
Kedd9:00 - 19:00
Szerda9:00 -
Csütörtök9:00 - 19:00
Péntek9:00 - 19:00
Szombat9:00 - 19:00
Vasárnap9:00 - 19:00

A Citadella környéke egész nap ingyen látogatható.
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek

Belépők
Bunker-panoptikum és kiállítás
1400 Ft

A citadella környéke és az oldalában elhelyezkedő „Budapest Anno 1850-1945” kiállítás és Hadtörténeti kiállítás ingyenesen látogatható.
Nyitás éve: 1854
Egyéb lehetőségek
  • Ajándékbolt
  • Tárlatvezetés
  • Terembérlés
  • Fotókiállítás, Zártkörű rendezvények
Faninfo tipp
Egyedül
Pároknak
Tanulóknak
Családoknak
Baráti Társaságoknak
Parkolás
Utcai parkolás lehetséges
Étel, ital
Büfé
Étel
Alkoholos ital
Programok