FaninfoCard – A kártyába zárt kedvezményvilág


A FaninfoCard azzal a céllal indult, hogy valós kedvezményeket adjon, anélkül, hogy a vásárlók és a szolgáltatók közé állna. Sokaknak ismerősek a pontgyűjtő kártyák, a kuponok megvásárlására ösztönző website-ok. A FaninfoCard-dal egy új korszak indul a kedvezmények világában. Regisztrálj most!2014. november 09.
A barbecue
A barbecue (BBQ) hazánkban is elterjedt fogalom, mégis, amire legtöbben asszociálnak vele kapcsolatban, annak vajmi kevés köze van az igazi barbecue-hoz. Valahol Amerikában baseball-sapkás, túlsúlyos emberek sörrel a kezükben szénné égetett külsejű húsokat émelyítően édes, ragacsos barbecue-mártással kenegetnek – ez a barbecue általános imidzse. Pedig a barbecue az egyik legnemesebb ételkészítési filozófia, mindemellett pedig a hagyományos vidéki amerikai kultúra egyik utolsó fellegvára.

A barbecue fogalmának tisztázását nehezíti, hogy még az Államokban is többféleképpen használják. A grillezés fogalmával, tartalmával is keveredik, hiszen mindkettő értelmezhető ételkészítési technikaként, és gyűjtőfogalomként is.

barbecue fogalma
Kép forrása: barbecuenj.com

Alapvetően a tradicionális, déli államokbeli BBQ definíciókat tekintjük alapnak. E szerint a barbecue mindenekelőtt egy ételkészítési technika. Izzó, tiszta parázs által képzett hőn, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig tartó sütés. Az így készült étel első számú fűszere maga a fa, amely a hő mellett aromákat is átad a sülő húsnak. Parázs, hús és füst varázslatos kapcsolata. Egyszerű, mégis hatalmas távlatokat nyújtó főzési eljárás.
 
Barbecue-val hagyományosan olyan húsrészek készülnek, amelyek a magyar lélekhez közel állnak: másodlagos, zsírosabb részek, úgymint az oldalas, lapocka, nyak, szegy, dagadó. A fával való ízesítés valóságos művészet, a különféle, füstölésre alkalmas fafajták aromáinak, a húshoz adott értékeinek elemzése a borkóstolással, a bor megértésével vetekszik. A barbecue fűszerek és mártások szintén önálló ágazatot képviselnek az egyetemes BBQ kultúrában.
 
A barbecue nemcsak az USA-ra korlátozódik. Dél-Amerika egyes országaiban a barbecue még inkább a mindennapi élet szerves része. A népi konyhák hagyományai alapján elmondható, hogy a világban vannak grill-országok, és „antigrill-országok”. Északi testvéreink a finnek szinte az Egyesült államokéval vetekedő grill kultúrát tettek magukévá évtizedes kitartó sütögetés alatt.
 
Magyarország hagyományos grillkultúrája a szalonnasütéstől talán a frissen fogott hal rögtönzött nyárson sütéséig terjed, lévén, hogy szabadtűzön való főzéshez tradicionálisan a bográcsot használjuk. Szerencsére már itthon is elérhetőek a minőségi kiegészítők, és az internetnek hála a szakirodalom is rendelkezésre áll mindenki számára, hogy pár órára elmélyedjen a lassú tűzön sütés művészetében.
 
Forrás: nyarspolgar-bbq blog; dinersjournal blog