2014. június 25.
Mesemúzeum és Meseműhely – ahol élmény a mese
Budapesten van egy hely, ahol megelevenednek a mesék, és a klasszikus előadó-néző kapcsolat mellett interaktív programokon keresztül is igyekeznek megszerettetni a gyerekekkel ezeknek a varázslatos történeteknek a világát. 2012 őszén nyitotta meg kapuit a Mesemúzeum.

Forrás: mesemuzeum.hu

„Itt még a pókok is mesét szőnek”
szlogennel illeti magát a budapesti Mesemúzeum és Meseműhely, amely Kányádi Sándor költő ötlete alapján jött létre, megvalósulását pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budavári Önkormányzat által működtetett intézmény változatos programokkal várja a gyerekeket.
 
Az épület múzeumi fogadóterében különböző színházi és bábelőadásokat tartanak, ezek egy részét maguk a gyerekek hozzák létre. Emellett árnyjátékokat is bemutatnak, és a filmvetítések sem ritkák. Ugyanezen a helyen a mesék vizuális feldolgozását segítő kreatív műhelyfoglalkozásokat is tartanak, amelyeken a gyerekek rajzolás, jelmezkészítés vagy éppen bábkészítés útján mélyíthetik el kapcsolatukat a mesék világával. Sokak kedvence a múzeum Magyar tündérmese világa című kiállítása, ahol a gyerekek maguk is népmesei helyszíneket bejárva, különböző feladatokat teljesítve ismerkedhetnek a mesékkel. Az egész múzeum kialakításánál szem előtt tartották, hogy maga az atmoszféra is „mesés” hangulatot árasszon, és a gyerekek többféle módon is elmélyíthessék kapcsolatukat a nekik íródott történetekkel – a kicsik sokféle mesekönyv között válogathatnak, kipróbálhatják magukat a színpadon vagy akár saját mesefilmet is kreálhatnak, ha úgy esik jól.
 
A múzeum speciális mesefoglalkozásokat is tart, hétköznap délelőttönként jellemzően iskolás és óvodás csoportokat fogadnak előzetes bejelentkezés alapján. A program során játékos feladatokkal elevenítik fel a meséket, az adott korosztály igényeihez igazodva. A délutáni programokon színházi, zenés és táncos órákon keresztül dolgozzák fel a különböző meséket a gyerekek – ezekre a foglalkozásra egyénileg is lehet jelentkezni. A Mesemúzeum és Meseműhely hétvégi programjaira pedig az egész családot szeretettel várják – sok más mellett közös meseolvasás, interaktív családi drámafoglalkozás vagy kortárs meseírókkal szervezett találkozás is lehet ilyenkor a program.
 
Nyitva tartás:

hétfő: zárva
csoportoknak kedden, szerdán és pénteken 9:00-14:00
egyéni látogatóknak csütörtökön és szombaton 10:00-18:00, vasárnap 10:00-13:00